Notícies

Joe Zawinul

(7 de juliol 1932 – 11 de setembre 2007)

Fa deu anys que ens va deixar Joe Zawinul, pianista i teclista austríac i músic de jazz. Va emigrar als Estats Units. En els anys 70 va col·laborar amb Miles Davis. Va ser un creador i un innovador. Avui dia, època amb una gran tendència a l’oblit, en la que tantes coses banals s’eleven a la màxima categoria, volem recordar la gran importància d’aquest gegant de la música.

Jordi Viladoms, 11 de setembre de 2017

 

El claustre i Toni Cassany. 30 anys de pintura.

Per David Pagès i Cassú

Un llibre sobre el pintor paisatgístic Toni Cassany (Girona, 1962), profusament il·lustrat amb els quadres del pintor Toni Cassany, dibuixos i fotos. La temàtica central del llibre és l’Empordà. Els quadres que integren aquest llibre són d’una gran bellesa, expressant de forma magistral la llum de diferents moments del dia, amb un colorisme que, a vegades, fa que les pàgines esdevinguin un veritable esclat.

David Pagès i Cassú (Sant Joan de Mollet, 1968), autor del llibre i de gran part dels escrits, fa una selecció molt encertada de textos literaris d’un gran nombre d’autors catalans per als paisatges sortits del pinzell de Cassany.

Una gran obra en què es troben aquests dos autors (Cassany amb els colors, i Pagès amb les lletres), els quals, a més, són professors de llengua i literatura. Un llibre d’una gran sensibilitat, molt acurat en tots els sentits.

 

En Felip Marlot i les clavegueres

Per Joaquim Carbó
Il·lustracions d’Òscar Julve

Barcanova, 2016

Setè llibre del personatge Felip Marlot, de l’escriptor Joaquim Carbó (Caldes de Malavella, 1932).

Resum extret del web de l’editorial Barcanova:
Un detectiu ha d’’estar sempre en guàrdia. El dia que el nostre Felip Marlot visita les clavegueres de la ciutat per acompanyar el seu jove amic, l’’Enriquet, que necessita trepitjar-les per fer el treball que li han demanat a l‘’escola, el detectiu no pot deixar de fixar-se en un individu molt especial que sembla que es fongui a les entranyes de la ciutat. Això li servirà per resoldre un cas tan curiós com el d’’uns lladregots que no volen soroll i que exigeixen a una família benestant que surtin de casa, vagin al Liceu i, ves per on!, deixin sobre la taula una bossa plena de diners per tal que se’ls puguin emportar sense violència ni males cares. Un cas com un cabàs! En aquesta aventura retrobarem vells coneguts com el pispa Quim Dàtils, la mossa d’’esquadra Clara i el seu oncle, l’’inspector Crostó.

Article de Jordi Viladoms:
En Felip Marlot és tot un clàssic. El primer volum de la sèrie va aparèixer el 1979, amb dibuixos de Maria Rius (Publicacions de l’Abadia de Montserrat). Al llarg de tots aquests anys, la lectura de les peripècies d’aquest detectiu continua divertint-nos com el primer dia gràcies a la fantasia i l’enginy de Joaquim Carbó.
En Felip Marlot i les clavegueres és el setè volum de la sèrie. Està il·lustrat de manera molt humorística per Òscar Julve. Els seus dibuixos són divertidíssims i ens descriuen una realitat molt viva. Són veritablement aguts i tenen un traç molt expressiu. Òscar Julve és un dels dibuixants d’avui dia que val la pena seguir.
Aquest volum ve precedit pels títols: Felip Marlot i les joies (amb il·lustracions de Pau Bassolí), Un dia de la vida d’en Felip Marlot i Les vacances d’en Felip Marlot (aquests dos últims amb il·lustracions d’Òscar Julve).
Cal destacar que aquesta sèrie també va tenir la seva versió en còmic,. Francesc Infante en va dibuixar desenes de pàgines d’una manera admirable. El seu traç segur i precís i li va donar una gran personalitat i una ambientació molt real. Aquestes pàgines van aparèixer en molts números de la revista Cavall Fort i posteriorment van publicar-se en format àlbum per l’Editorial Columna.

En Miquelet i els estels

Per Joaquim Carbó
Il·lustracions de Montse Tobella

Baula, 2016

Resum extret del web de l’Editorial Baula:
En Miquelet i el seu pare s’engresquen a fer un estel de paper segons les instruccions d’un llibre antic. Quan l’han acabat de fer, arriben dos amics a casa, la Maria i en Jaume, que queden bocabadats i ràpidament s’animen amb en Miquelet a provar d’enlairar-lo. Junts, descobreixen que fer volar un estel pot ser una aventura ben divertida.

Article de Jordi Viladoms:
Aquesta és el quart conte d’aquest personatge creat per Joaquim Carbó i Montse Tobella, dedicat als més petits. Les seves pàgines ens omplen d’amor per la natura. En Joaquim Carbó ens transmet la seva curiositat i la seva observació. Les il·lustracions de Montse Tobella són senzillament precioses, i ens sorprenen amb la seva tècnica tan personal i original. Són uns contes plens de tendresa, absolutament recomanables.
Els títols anteriors són: En Miquelet i les formigues, La selva d’en Miquelet i En Miquelet i els cucuts.