Cavall Fort Blog Viladoms. Fundadors

Cavall Fort Blog Viladoms
A dalt: doble pàgina d’un conte de Joaquim Carbó (aparegut al número 4 de Cavall Fort, 1962). A baix, esquerra: pàgina d’una aventura de La Patrulla dels Castors: “El camp del senglar”. Traducció de Joaquim Carbó (aquesta sèrie va aparèixer a Cavall Fort a partir del número 17). A baix dreta: pàgina d’una aventura de l’Avi Quim: “Qui vol llimones?”. Traducció d’Albert Jané (aquesta sèrie va aparèixer a Cavall Fort a partir del número 44).

Joaquim Carbó i Albert Jané són dues personalitats fonamentals dins de la revista Cavall Fort. Amddós són fundadors i col·laboradors des dels inicis de la revista, com a escriptors, autors de contes i articles, a més de traductors i guionistes de còmics. Cal destacar també que Albert Jané va ser director de 1979 a 1997, després de Josep Tremoleda i abans de Mercè Canela.

Gràcies a Joaquim Carbó i Albert Jané vam poder llegir en català unes sèries de còmic que apareixien per primera vegada en el nostre país. Entre elles: La Patrulla dels Castors (traducció de Joaquim Carbó), L’avi Quim, i Jan i Trencapins (traducció d’Albert Jané). Les tres sèries provenien de Bèlgica, de la prestigiosa revista Spirou (editorial Dupuis). Per primera vegada (parlem dels primers anys de la dècada dels 60) coneixíem tots aquests personatges carismàtics i que més endavant agafarien una gran fama internacional.
Com a anècdota, el mateix Joaquim Carbó em va explicar que va ser ell qui va batejar l’avi Quim, perquè tenia un avi que se’n deia. Ho va proposar a la resta de l’equip i a tothom li va semblar que sonava molt bé.
Poc temps després a Cavall Fort van aparèixer: els Barrufets, Gil Pupil·la, Spirou, el Marsupilami, Luky Luke, Benet Tallaferro, Spaguetti… només per citar-ne uns quants. La importància de tots aquests personatges fa que mereixi parlar-ne en les properes entrades.

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *